Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Gotuję ją zwykle jako dodatek do kotletów bądź sznycli. Dziś przyrządziłam z kolei bigos z młodej kapusty, który najlepiej smakuje z kromką chleba. Treściwy, bardzo smaczny i na czasie.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94147
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2805
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3585
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1661
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2352
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94147
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2805
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3585
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1661
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2352
Składniki
Kapustę szatkujemy. Podlewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy i gotujemy ok 15 minut. Bigos robię dość gęsty, dlatego wody daję niewiele, choć wszystko zależy od naszych upodobań
Do kapusty dodajemy ziele angielskie i liść laurowy
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do kapusty
Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty
Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do kapusty
Do całości dodajemy przecier i mieszamy
Całość gotujemy ok 10 minut doprawiając solą, pieprzem i majerankiem
Podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami