Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową

Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową

Autor:

Przepisów i artykułów: 911 Ocena: 17284

Dodano:

Odsłon: 11185

Jak ja uwielbiam młodą kapustę. A z dodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować

Składniki

  • mała młoda kapusta
  • koperek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • pomidory
  • sok z pomidorów
  • passata pomidorowa
  • 200 g świeżego groszku
  • 1 mała młoda cebula
  • 4 młode marchewki
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • Koncentrat pomidorowy
  • plaska mala łyżeczka cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową

Przygotowanie

  1. Kapustę obrałem z zewnętrznych liści, przekroiłem na ćwiartki, wykroiłem twarde głąby. Poszatkowałem niezbyt cienko, opłukałem, osączyłem.
    Marchewki obrałem, pokroiłem na plasterki. Groszek wyłuskałem, opłukałem.
    Łopatkę pokroiłem w dość małą kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem na niej mięso wraz z cebulą.
    W dość szerokim garnku umieściłem podsmażone mięso. W innym garnku podgotowałem kapustę wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, na półtwardo. Połączyłem składniki, dodałem marchewki, groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Po pewnym czasie wrzuciłem groszek, pasattę pomidorową i koncentrat oraz sok pomidorowy. Całość dusiłem pod przykryciem do miękkości składników tak, aby smaki się skomponowały, znaczy połączyły, cukrem zredukowałem pomidory. Zagęściłem mąką kukurydzianą. Dosmaczałem solą i pieprzem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń