Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny bigos. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, danie jednogarnkowe, które możemy przygotować albo z kapusty kiszonej lub kapusty kiszonej pomieszanej ze słodką czyli białą kapustą. Polecam
garnek , patelnia, łyżka, nóż, deska do krojenia , ręcznik papierowy, szklanka,
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 244
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8031
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 699
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 70
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 108
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 244
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8031
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 699
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 70
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 108
Składniki
Kapustę kiszoną jeśli jest mocno kwaśna przepłukać w zimną wodą, nastepnie odcisnąć i można drobniej pokroić, zlać wodą i gotować około 30 -40 minut, po czym wodę odlać , a wlać 2 szklanki bulionu mięsnego. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz połamane suszone grzybki do smaku. Gotować na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , nastepnie podsmażyć na oleju do zeszklenia, do cebuli dodać oczyszczone , pokrojone w półplasterki pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek. Mięso opłukać, osuszyć pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do karkówki. Podsmażyć do miękkości. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a boczek w kostkę. Boczek przełożyć na patelnię i podsmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną kiełbasą. Do kapusty dodać podsmażone mięso, pieczarki oraz boczek z kiełbasą. Całość wymieszać do połączenia składników, dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Po wymieszaniu gotować jeszcze około 15 - 20 minut. co jakiś czas przemieszać by bigos się nie przypalił, po czym wyłączyć. Bigos można zagęścić lekką, delikatną zasmażką. Podawać gorący z pieczywem. Smacznego
Bigos gotowy do podania, najlepiej smakuje na drugi dzień, a tak ogólnie czym bigos starszy tym lepszy. Smacznego