Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny bigos. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, danie jednogarnkowe, które możemy przygotować albo z kapusty kiszonej lub kapusty kiszonej pomieszanej ze słodką czyli białą kapustą. Polecam
garnek , patelnia, łyżka, nóż, deska do krojenia , ręcznik papierowy, szklanka,
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 596
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1327
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 436
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 596
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1327
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 436
Składniki
Kapustę kiszoną jeśli jest mocno kwaśna przepłukać w zimną wodą, nastepnie odcisnąć i można drobniej pokroić, zlać wodą i gotować około 30 -40 minut, po czym wodę odlać , a wlać 2 szklanki bulionu mięsnego. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz połamane suszone grzybki do smaku. Gotować na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , nastepnie podsmażyć na oleju do zeszklenia, do cebuli dodać oczyszczone , pokrojone w półplasterki pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek. Mięso opłukać, osuszyć pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do karkówki. Podsmażyć do miękkości. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a boczek w kostkę. Boczek przełożyć na patelnię i podsmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną kiełbasą. Do kapusty dodać podsmażone mięso, pieczarki oraz boczek z kiełbasą. Całość wymieszać do połączenia składników, dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Po wymieszaniu gotować jeszcze około 15 - 20 minut. co jakiś czas przemieszać by bigos się nie przypalił, po czym wyłączyć. Bigos można zagęścić lekką, delikatną zasmażką. Podawać gorący z pieczywem. Smacznego
Bigos gotowy do podania, najlepiej smakuje na drugi dzień, a tak ogólnie czym bigos starszy tym lepszy. Smacznego