Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne polskie danie można wykonać dużo szybciej w piekarniku :) i jest równie smaczny jak gotowany
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy garść grzybów i moczymy godzinę. Następnie gotujemy 20 minut. Po ostygnięciu, grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z grzybów zostawiamy.
Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Obsmażamy na większym płomieniu. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wodą z grzybów. Przykrywamy i dusimy 40 minut. Następnie przerzucamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojone grzyby, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, majeranek.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na 1 łyżce masła do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek i smażymy 3 do 4 minut. W międzyczasie kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do boczku. Smażymy kilka minut i dodajemy do karkówki.
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki i wsypujemy naczynia żaroodpornego. Wszystko mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny. W trakcie pieczenia 2 razy polewamy wodą i mieszamy.