Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym przepisie warzywo to występuje i to w trzech rodzajach. "Dzięki" promocjom, okazjom itp. w mojej spiżarni znalazły się kapusta modra/czerwona i pekińska które powoli zaczęły więdnąć. Był też otwarty słój z kapustą kiszona. W myśl zasady "zero waste" ostatecznie wszystko wylądowało w jednym garze i powstał bigos - przepyszny bigos:)
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 166
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1748
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4439
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 166
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1748
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4439
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku /soku nie wylewamy!/, szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wodę do wysokości kapusty. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 - 40 min. /prawie do miękkości/ Gdy kapusta kiszona się gotuje zajmujemy się modrą kapustą: szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty, lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 15- 20 min i odcedzamy. Kapustę pekińską szatkujemy trochę grubiej niż modrą - głąb odrzucamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 8-10 min. Odcedzamy. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy 1-2 min. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, smażymy aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Przekładamy do garnka z kapustą kiszoną a na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę lub pół plastry kiełbasę i smażymy aż się przyrumieni. Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy przysmażoną kiełbasę, odcedzone kapusty modrą i pekińską, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Wszystko razem gotujemy jeszcze 20-30 min. Nadmiar bigosu możemy zawekować.