Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-12-2016
Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą. PS: w bigosie wykorzystałem podarowaną przez siostrę domową kiszoną kapustę.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 823
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 389
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3552
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 127
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 265
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 823
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 389
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3552
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 127
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 265
Składniki
Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem w kilku miejscach, w nich umieściłem pokrojony na cząstki czosnek, posoliłem, dodałem pieprz , ziele angielskie, listki laurowe, ułożyłem w brytfance. Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu. Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło. Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody. Najlepszy jest bigos odgrzewany, więc warto po pierwszym dniu odstawić go w zimne miejsce a następnego dnia odgrzać na wolnym ogniu, często mieszając.