Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Przepis dnia 2016-12-12
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16331

Dodano:

Odsłon: 8095

Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą. PS: w bigosie wykorzystałem podarowaną przez siostrę domową kiszoną kapustę.

Składniki

  • 750 g kapusty kiszonej domowej
  • 750 g kapusty białej
  • 500 dag karkówki
  • 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej
  • 2 pętka kiełbasy Zyguły
  • 1 pętko kiełbasy podwawelskiej
  • różne skrawki mięs pieczonych
  • garść suszonych grzybów
  • sok pomidorowy Pudliszki
  • suszone morele
  • koncentrat pomidorowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • smalec
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem w kilku miejscach, w nich umieściłem pokrojony na cząstki czosnek, posoliłem, dodałem pieprz , ziele angielskie, listki laurowe, ułożyłem w brytfance. Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu. Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło.
    Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut.
    Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy.
    Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę

    Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody.
    Najlepszy jest bigos odgrzewany, więc warto po pierwszym dniu odstawić go w zimne miejsce a następnego dnia odgrzać na wolnym ogniu, często mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń