Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na soczyste i delikatne bitki schabowe duszone w sosie pieczarkowym.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 399
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 399
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
W garnku roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na dużym ogniu, aż woda odparuje, a pieczarki z cebulą się przyrumienią. Usmażone odstawiamy na chwilę. Mięso obijamy lekko tłuczkiem z obu stron i posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dużej patelni z obu stron, aż się mocno zarumienią. Usmażone kotlety przekładamy do garnka z pieczarkami i cebulą. Na jeszcze gorącą patelnię po smażeniu kotletów wlewamy wodę, aby (zabrać smak z patelni ) i wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Uzupełniamy wodą, aby mięso było przykryte. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, lub kostką rosołową, czy maggi. Sos powinien zgęstnieć od mąki na mięsie, ale jeżeli będzie za rzadki można go zagęścić dodając do niego 1 łyżkę mąki zatrzepaną w szklance z 2 łyżkami śmietany. Sos z mączną zatrzepką krótko zagotowujemy i gotowe. Bitki podajemy z kluskami śląskimi, ziemniakami, ryżem, kaszą lub ryżem makaronowym. Smacznego!