Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na soczyste i delikatne bitki schabowe duszone w sosie pieczarkowym.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 55
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 58
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 193
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11024
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 55
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 58
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 193
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11024
Składniki
W garnku roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na dużym ogniu, aż woda odparuje, a pieczarki z cebulą się przyrumienią. Usmażone odstawiamy na chwilę. Mięso obijamy lekko tłuczkiem z obu stron i posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dużej patelni z obu stron, aż się mocno zarumienią. Usmażone kotlety przekładamy do garnka z pieczarkami i cebulą. Na jeszcze gorącą patelnię po smażeniu kotletów wlewamy wodę, aby (zabrać smak z patelni ) i wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Uzupełniamy wodą, aby mięso było przykryte. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, lub kostką rosołową, czy maggi. Sos powinien zgęstnieć od mąki na mięsie, ale jeżeli będzie za rzadki można go zagęścić dodając do niego 1 łyżkę mąki zatrzepaną w szklance z 2 łyżkami śmietany. Sos z mączną zatrzepką krótko zagotowujemy i gotowe. Bitki podajemy z kluskami śląskimi, ziemniakami, ryżem, kaszą lub ryżem makaronowym. Smacznego!