Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20059

Dodano:

Odsłon: 10137

Pyszne, delikatne kotleciki w aksamitnym sosie – świetne danie obiadowe. Ja podałam je z kaszą jęczmienną i marynowaną papryką.

Składniki

  • 60dag wołowiny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • olej
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczam z żyłek i błonek i kroję na niewielkie kawałki. Każdy oprószam pieprzem i solą i rozbijam tłuczkiem.

  2. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i podsmażam kotleciki z obydwu stron. Przekładam je do garnka. Na patelni podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodaję do mięsa.

  3. Wszystko zalewam zimną wodą. Dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję na małym gazie aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję je z sosu, usuwam listki i ziele angielskie. Dodaję łyżkę mąki i bardzo dokładnie blenduję. W sosie nie może zostać żadnych grudek mąki. Teraz do gotowego sosu wraca mięso i wszystko dobrze podgrzewam.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń