Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1734

Dodano:

Odsłon: 2255

kolejna propozycja powrotu dla klasyki z babcinych przepisów

Składniki

  • wołowina - 1 kg
  • cebula - 4-5 szt.
  • suszone borowiki - 40g
  • kminek mielony - płaska łyżeczka
  • olej - 4-5 łyżek
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso (wybieramy takie na pieczeń: rostbef, ligawa lub udziec) kroimy na pięć lub sześć plastrów, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na rozgrzanym oleju. Jak już się ładnie zrumieni z obu stron, to przekładamy do garnka (wybieramy taki z grubym dnem).

  2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na patelni, na której smażyliśmy mięso. Gotową przekładamy do garnka.

  3. Grzyby mielimy w blenderze na proszek i dodajemy do garnka. Dodajemy także kminek.

  4. Całość zalewamy szklanką wody (tak, aby delikatnie przykryła mięso), zakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż nasze bitki będą już kruche i miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. No i gotowe. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń