Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Zaczynamy od rozczynu. Do miseczki włóż pokruszone drożdże oraz cukier, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min.
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, 1 łyżeczki soli, dodaj mleko, żółtka, przestudzone masło oraz rozczyn i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Do ciasta dodawaj porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godz., aż do podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na porcję), formując zgrabne placuszki. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni układaj je w stosik i trzymaj w ciepłym piekarniku owinięte w folię aluminiową.
Idealnym dodatkiem do blinów jest kawior, kwaśna gęsta śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 110 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie