Do góry

Dania główne Przepis na:

Bób z pieczonymi ziemniakami, oscypkiem i kiełbasą

Bób z pieczonymi ziemniakami, oscypkiem i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 323

Sezon na bób u nas już na dobre rozpoczęty. Znów pojawiło się u nas na obiad danie z bobem. Bardzo nam smakowało, mimo, że było przy nim trochę gotowania, bo wszystkie składniki były przygotowywane osobno, ale w sumie można je gotować czy podsmażać w różnym czasie, więc nie ma paniki, ze nie starczy palników:-).

Składniki

  • 400 g bobu
  • 6-7 młodych, niezbyt dużych ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 oscypek ok 200 g
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bób z pieczonymi ziemniakami, oscypkiem i kiełbasą

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy

  2. Strączki fasolki kroimy na pół, obcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy

  3. Ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Odcedzamy i po przestudzeniu kroimy na połówki lub na ćwiartki

  4. Kiełbasę podsmażamy pokroiwszy ją wcześniej w półplasterki

  5. Oscypka kroimy w plastry i przysmażamy z każde strony

  6. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Na patelnię z boczkiem wkładamy ziemniaki i obsmażamy do lekkiego zezłocenia

  7. Do boczku i ziemniaków dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i podgrzewamy

  8. Serwujemy jako danie obiadowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń