Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Boczek w azjatyckiej marynacie"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2156
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 180
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2156
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 180
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 780 kcal. Cena porcji: 4,40 zł
Imbir obierz, drobno zetrzyj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę albo obierz i rozetrzyj nożem.
Przygotuj marynatę; czosnek połącz z imbirem. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, kolendrę oraz po szczypcie soli i pieprzu.Wymieszaj. Mięso opłucz, dobrze osusz. Skórę ponacinaj w drobne romby. Boczek polej marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
W tym czasie kilkakrotnie obracaj, aby równomiernie się zamarynował. Zamarynowany boczek przełóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz ok. 95 minut.
W tym czasie ziemniaki dokładnie wyszoruj, gotuj w mundurkach w lekko posolonej wodzie ok.15 minut. Brukselki oczyść, opłucz, ponacinaj u nasady na krzyż. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut.
Ugotowane na półmiękko warzywa odcedź, osącz na sitku. Obłóż nimi boczek po ok. 50 minutach pieczenia. Dodaj także główkę czosnku pokrojoną w grubsze plasterki. Warzywa skrop olejem.
Wierzch pieczeni posmaruj resztą marynaty i piecz ok. 10 minut. Boczek serwuj z pieczonymi warzywami.Źródło: Tina