Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając przepisy na temat tej potrawy doszłam do wniosku, że trzeba by się udać na Węgry i zapytać dawnego pasterza o przepis oryginalny :) Na pewno najlepszy jest gotowany nad ogniem w odpowiednim kociołku ( bogrács ) . Nie każdy jednak ma możliwość gotowania nad ogniskiem, dlatego warto zaopatrzyć się w podobny garnek przystosowany do gotowania w domu.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 80
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 277
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 80
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 277
Składniki
Mięso pokroić w grubszą kostkę, kiełbasę w drobną.
W kociołku rozgrzać smalec i partiami wkładać mięso, aby się smażyło, a nie dusiło. Następnie wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki i chwilę podsmażać z mięsem.
Dodać kiełbasę, obie papryki w proszku, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie połączyły się z mięsem i tłuszczem. Zalać wodą lub bulionem do wysokości zawartości kociołka. Przykryć i dusić do miękkości mięsa na wolnym ogniu.
Następnie dorzucić pokrojoną w paski czerwoną świeżą paprykę, ogórki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, majeranek. Dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 20 minut. Jeżeli uważacie, że jest za dużo płynu, gotujcie już bez przykrycia często mieszając.
Pamiętajcie, aby przed doprawieniem solą skosztować potrawę ponieważ zarówno kiełbasa jak i ogórki są zazwyczaj dość słone. Łatwo więc przesolić gulasz.