Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając przepisy na temat tej potrawy doszłam do wniosku, że trzeba by się udać na Węgry i zapytać dawnego pasterza o przepis oryginalny :) Na pewno najlepszy jest gotowany nad ogniem w odpowiednim kociołku ( bogrács ) . Nie każdy jednak ma możliwość gotowania nad ogniskiem, dlatego warto zaopatrzyć się w podobny garnek przystosowany do gotowania w domu.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2184
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2184
Składniki
Mięso pokroić w grubszą kostkę, kiełbasę w drobną.
W kociołku rozgrzać smalec i partiami wkładać mięso, aby się smażyło, a nie dusiło. Następnie wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki i chwilę podsmażać z mięsem.
Dodać kiełbasę, obie papryki w proszku, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie połączyły się z mięsem i tłuszczem. Zalać wodą lub bulionem do wysokości zawartości kociołka. Przykryć i dusić do miękkości mięsa na wolnym ogniu.
Następnie dorzucić pokrojoną w paski czerwoną świeżą paprykę, ogórki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, majeranek. Dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 20 minut. Jeżeli uważacie, że jest za dużo płynu, gotujcie już bez przykrycia często mieszając.
Pamiętajcie, aby przed doprawieniem solą skosztować potrawę ponieważ zarówno kiełbasa jak i ogórki są zazwyczaj dość słone. Łatwo więc przesolić gulasz.