Do góry

Dania główne Przepis na:

Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami portobello

Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami portobello

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24834

Dodano:

Odsłon: 3761

To danie to gra smaków i aromatów w iście włoskim wydaniu. Borowikową tagliolinę otula świeży szpinak oraz wyraziste i intensywne w smaku brązowe pieczarki, skąpane w lekkim sosie śmietanowym. Pieczarki portobello dostarczą nam sporej dawki potasu, a szpinak żelaza, wapnia oraz witamin. Całość kusi aromatem, a smak dostarcza niesamowitej przyjemności naszym kubkom smakowym. Danie jest bardzo pożywne i przenosi nas w cudowne smaki włoskiej kuchni. Smacznie polecam :)

Składniki

  • Tagliolina z ekstraktem z borowików lub makaron tagliatelle
  • 6 pieczarek portobello
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • plaster masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki portobello i chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak i dusimy wszystko, aż ten zmniejszy swoją objętość. Zawartość patelni zalewamy śmietaną, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusimy wszystko około 5 minut.

    Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie podajemy ze świeżą zieleniną.

  2. Aby jeszcze bardziej wyostrzyć smak dania, możemy posypać je odrobiną startego parmezanu. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń