Do góry

Dania główne Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 427

Wiosna! A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami.

Składniki

  • Pęczek botwinki
  • 1 burak
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • marchewka
  • Pietruszka
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Śmietana
  • Sól do smaku
  • Dymka do podania
  • Sok z połowy limonki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj bulion. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.

  2. Buraka obranego pokrojonego w kostkę lub również startego na tarce dorzuć razem z marchewką i pietruszką. Zagotuj i gotuj około 10 minut.

  3. Po tym czasie dodaj pokrojoną botwinkę. Zagotuj i gotuj kolejne 10 minut.

  4. Dopraw do smaku solą, i pieprzem. Wciśnij sok z limonki.

  5. Zahartuj śmietanę i dodaj do zupy.

  6. Dodaj poszatkowany koper.

  7. Serwuj z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami, dymką i zieloną pietruszką :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń