Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślana brioszka z szarpaną kaczką, karmelizowanym porem i jalapeno. Wyjątkowe połączenie słodkich i wytrawnych smaków - to zdecydowanie najlepszy burger jakiego jadłam.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 377
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52580
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 536
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 377
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52580
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 536
Składniki
Bułki: Mleko z masłem podgrzewamy lekko. Masło powinno się roztopić. Schładzamy - ma być letnie. Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z jajkiem, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdego formujemy bułeczkę. Zostawiamy na blaszce jeszcze na 15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut.
Bułeczki zostawiamy do przestudzenia. Kaczka: Przygotowanie kaczki jest czasochłonne. Najlepsza jest na świeżo, ale można przygotować ją dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać. Piersi kaczki nacinamy (samą skórę) na krzyż. Pastę miso mieszamy z przyprawami i nacieramy kaczkę. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Kaczkę "szarpiemy" na kawałki dwoma widelcami. Po długim pieczeniu w niskiej temperaturze będzie to bardzo łatwe, bo mięso właściwie samo się rozpada na kawałki. Mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, ma bardzo intensywny smak.
Por: Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej. Kiedy się roztopi i lekko zbrązowieje dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy pora i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie i będzie całkowicie obtoczony w cukrze.
Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, układamy ogórki, jalapeno, cebulę, pora i sporą ilość mięsa. Podajemy od razu.