Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj miałam ochotę na brokuły więc postanowiłam je sobie zrobić zapiekane pod beszamelem, wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerzy.
naczynie żaroodporne,
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Składniki
Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i podzielić na różyczki. Różyczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko osolić i popieprzyć oraz obsypać połową startego na tarce sera. Przygotować sos; Na patelni roztopić masło ,dodać mąkę lekko podsmażyć (tak jak zasmażkę), cały czas mieszając dodawać gorące podgrzane mleko oraz przyprawy. Ubijać trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Całość przetrzeć przez sito. Tak przygotowanym sosem polać brokuły a na wierz zetrzeć pozostały ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia i zrumienienia sera. Można podawać z sadzonym jajkiem lub jako samodzielne danie.