Do góry

Dania główne Przepis na:

Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25209

Dodano:

Odsłon: 26894

Bryndzové pirohy czyli pierogi ruskie w wersji słowackiej. Czym różnią się od polskich? Podobnie jak u nas, w każdym regionie przygotowuje się je inaczej. Jedak często w przepisach na słowackie pierogi pojawia się ciasto z dodatkiem ziemniaków lub skrobi ziemniaczanej. Wypróbowałam tę drugą wersję i przyznam, że ciasto jest świetne! Jest elastyczne, doskonale się lepi, nie wysycha, a do tego jest bardzo smaczne. Farsz przygotowany jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz bryndzy, co podkreśla ich odmienność od klasycznych, polskich pierogów ruskich ;D

Składniki

  • CIASTO
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ
  • 1 kg ziemniaków w mundurkach
  • 300 g bryndzy (najlepiej twardej i kruchej)
  • 1 cebula biała
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie ziemniaki studzimy, odpowiednio odparowujemy, obieramy, tłuczemy i dodajemy do nich pokruszoną bryndzę oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    * ziemniaki gotowane w mundurkach są mniej wodniste, co jest istotne w farszu pierogowym.

  2. Obie mąki przesiewamy, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz dość ciepłe mleko i energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy je na około 15 minut, aby mogło "odpocząć".

  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu.

  4. Pierogi lepimy i układamy je na lnianej ściereczce. W tym czasie zagotowujemy także wodę w garnku.

  5. Pierogi wrzucamy partiami do lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki masła lub oleju i gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Nastepnie wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odparowujemy.

  6. Gotowe bryndzové pirohy podajemy z ulubioną okrasą np. stopionym masełkiem, podsmażoną cebulką lub skwarkami.

  7. Jako dodatek obowiązkowa jest także kwaśna śmietana. Wiem, że jogurt ma mniej kalorii, jednak to już nie to samo...Zacytuję mojego domowego smakosza: "Jogurt psuje smak pierogów, a śmietana go podkreśla" :D Kleks śmietanki od czasu do czasu jest wręcz wymagany :D

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eladiesel 17 maja 2016 No nie... Zobaczyłam te pierogi u Ciebie o 7:40 rano... Jestem w pracy... Będę w domu około 16. I jak ja mam wytrzymać tak długo ;-) Oj, ślinka leci ... Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 maja 2016 Uwielbiam pierogi,w takim wydaniu jeszcze nie jadłam,muszą wyśmienicie smakować:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 maja 2016 wspaniałe, zarówno w smaku jak i w przekazie, suuuper Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 13 maja 2016 Troszkę pokadzę. Cudowne, smaczne, A zdjęcie jak zwykle piękne. Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń