Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z czasów PRL-u w nowoczesnej formie. Bryzol z polędwicy wołowej z pieczarkami, cebulą, młodymi warzywami pieczonymi i chrustem ziemniaczanym. Przepis pochodzi z 18. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1465
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1646
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1465
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1646
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 240 C, góra-dół, termo obieg. Oczyszczamy druciakiem młode warzywa i następnie kroimy je na ćwiartki. Wkładamy na blachę z papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą oraz miodem, żeby warzywa w trakcie pieczenia się skarmelizowały.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażany na oleju rzepakowym, dodajemy czosnek, tymianek i oczyszczone pieczarki. Przyprawiamy. Jak się zarumienią odstawiamy.
Rozklepujemy polędwicę wołową na cienko. Jedną stronę smarujemy musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem. Składamy mięso, które następnie otaczamy mąką i smażymy kotlet na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym (1,5 minuty z każdej strony).
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy do temperatury 175-180 C. Kroimy ziemniaki w skórce na bardzo cienki chrust i na rozgrzanym oleju smażymy na złoto. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.