Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buchty to puszyste kluski drożdżowe, gotowane na parze. Podawane są na słodko lub słono, będąc tradycyjnym daniem kuchni polskiej, które świetnie sprawdza się jako ciepły posiłek lub dodatek do zup czy dań głównych. Ich smak pozwoli ci powrócić do czasów dzieciństwa.
Buchty, czyli kluski do gotowania na parze to danie, które zdecydowanie warto przygotować. Jest stosunkowo proste, a efekt końcowy potrafi zaskoczyć. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, podane z ulubionym sosem owocowym, mięsnym czy grzybowym. Są też doskonałą propozycją na deser lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni. To idealny posiłek na rodzinne spotkania, a ich przygotowanie może stać się świetną zabawą w kuchni z dziećmi. Ze względu na swoją wszechstronność, buchty sprawdzą się na co dzień i od święta. Mimo wszystko są potrawą o dość dużej kaloryczności, stąd dobrze jest je przyrządzać raz na jakiś czas.
Jeśli ciasta drożdżowe nie rosną, najczęstszą przyczyną jest temperatura. Drożdże są wrażliwe na ciepło - zbyt gorące mleko może je zabić, a zbyt zimne sprawi, że rozczyn nie urośnie. Temperatura otoczenia także jest tu kluczowa, a przeciągi mogą zahamować proces wyrastania. Upewnij się, że ciasto jest w ciepłym miejscu, z dala od okien i klimatyzacji. Sprawdź też datę przydatności wszystkich składników. Choć przepis sugeruje użycie świeżych drożdży, z powodzeniem możesz też wykorzystać torebkę instant. Ogólna zasada mówi, że 7 gramów suchych drożdży odpowiada około 25 gramom świeżych drożdży. W tym przepisie użyj około 8-10 g suchych. Pamiętaj, że należy mieszać je bezpośrednio z mąką, a nie aktywować w mleku, jednak zawsze, dla pewności, sprawdzaj instrukcje na opakowaniu.
Idealna konsystencja ciasta jest lekka, elastyczna, łatwo odchodząca od dłoni. Zbyt twarda masa oznacza za dużą ilość mąki, a z kolei za lepka - zbyt małą. Ważny jest też tłuszcz, który zapewni nie tylko smak, ale też miękkość. Najlepiej sprawdzi się masło, ale możesz użyć dowolnego wyrobu roślinnego - oleju rzepakowego czy nawet rozpuszczonej margaryny. Unikaj też przesadnie długiego wyrabiania.
W tym celu najlepiej sprawdzi się waga kuchenna. Zważ całkowitą masę ciasta, a następnie podziel ją przez planowaną liczbę otrzymanych bucht. Alternatywnie możesz też dzielić całość za każdym razem na dwa - otrzymasz dwie kluski, następnie cztery, osiem, itd. Wszystkie będą miały zbliżoną do siebie wielkość.
Jeśli nie posiadasz tego urządzenia w twojej kuchni, nie ma się czym martwić, bo prosto i szybko możesz stworzyć całkiem rozsądny zamiennik. Wystarczy duży garnek i sitko o drobnych oczkach lub nawet założona i zabezpieczona dobrze gaza. Ważne jest, by powierzchnia poziomu klusek nie dotykała wody, a pokrywka była w miarę szczelna i zapobiegała ucieczce pary. Ciekawym rozwiązaniem jest też pieczenie w piekarniku z funkcją parową, ale buchty stracą na swojej puszystości ze względu na zbyt dużo przestrzeni.
Twarde i zbite buchty mogą być wynikiem jednego lub kilku błędów. Najczęściej jest to albo za długie gotowanie, albo zbyt mała ilość drożdży, albo zbyt krótki czas wyrastania ciasta. Upewnij się, że ciasto drożdżowe ma wystarczająco dużo czasu na odpoczynek - powinno podwoić swoją objętość, nawet jeśli zajmie to dłużej niż godzinę. Gotuj je pod przykryciem na parze, nie dłużej niż 10-12 minut, by wyszły miękkie i puchate. Pamiętaj także, by nie układać ich zbyt ciasno na sitku, bo mogą popękać i stracą swój urok.
Co do zasady, parowańce lepiej jest mrozić po ugotowaniu, najlepiej posmarowane masłem, oddzielone od siebie folią lub ścierką kuchenną, podobnie jak ma to miejsce w przypadku pierogów ruskich. Nie należy mrozić surowego ciasta, gdyż drożdże wówczas obumierają, a całość straci swoją puszystość. Danie zużyj w ciągu 3 miesięcy, a rozmrażaj je w temperaturze pokojowej i podgrzewaj na parze lub w kuchence mikrofalowej.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1935
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3888
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3703
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 487
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1935
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3888
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3703
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 487
Składniki
Najpierw trzeba przygotować zaczyn. W tym celu podgrzej mleko, aby nie było gorące, tylko ciepłe (nie może parzyć w palce). Przelej je do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę mąki pszennej, cukier i odrobinę soli. Wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Odstaw.
Mąkę przesiej do miski. Wbij jajka, a następnie wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Możesz to zrobić rękoma lub z pomocą miksera z końcówką hakiem.
Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż w pełni wchłonie masło.
Konsystencja ciasta powinna być zwarta, gładka i miękka w dotyku. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Blat podsyp mąką. Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy, a następnie uformuj kulki równej wielkości. Powinny przypominać małe pączki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
Przygotuj garnek do gotowania na parze. Układaj po 2-3 buchty i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Buchty dobrze smakują na słodko oraz na słono. Możesz podawać je z sosem owocowym, mięsnym lub grzybowym.