Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Buchty
  • Dania główne
  • Przepis na

Buchty

13.10.2025 Odsłon: 22054
5.0 (28 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Buchty to puszyste kluski drożdżowe, gotowane na parze. Podawane są na słodko lub słono, będąc tradycyjnym daniem kuchni polskiej, które świetnie sprawdza się jako ciepły posiłek lub dodatek do zup czy dań głównych. Ich smak pozwoli ci powrócić do czasów dzieciństwa. 

Buchty, czyli pampuchy na parze 

Buchty, czyli kluski do gotowania na parze to danie, które zdecydowanie warto przygotować. Jest stosunkowo proste, a efekt końcowy potrafi zaskoczyć. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, podane z ulubionym sosem owocowym, mięsnym czy grzybowym. Są też doskonałą propozycją na deser lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni. To idealny posiłek na rodzinne spotkania, a ich przygotowanie może stać się świetną zabawą w kuchni z dziećmi. Ze względu na swoją wszechstronność, buchty sprawdzą się na co dzień i od święta. Mimo wszystko są potrawą o dość dużej kaloryczności, stąd dobrze jest je przyrządzać raz na jakiś czas. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ciasto na buchty nie rośnie - co zrobić? 

Jeśli ciasta drożdżowe nie rosną, najczęstszą przyczyną jest temperatura. Drożdże są wrażliwe na ciepło - zbyt gorące mleko może je zabić, a zbyt zimne sprawi, że rozczyn nie urośnie. Temperatura otoczenia także jest tu kluczowa, a przeciągi mogą zahamować proces wyrastania. Upewnij się, że ciasto jest w ciepłym miejscu, z dala od okien i klimatyzacji. Sprawdź też datę przydatności wszystkich składników. Choć przepis sugeruje użycie świeżych drożdży, z powodzeniem możesz też wykorzystać torebkę instant. Ogólna zasada mówi, że 7 gramów suchych drożdży odpowiada około 25 gramom świeżych drożdży. W tym przepisie użyj około 8-10 g suchych. Pamiętaj, że należy mieszać je bezpośrednio z mąką, a nie aktywować w mleku, jednak zawsze, dla pewności, sprawdzaj instrukcje na opakowaniu. 

Idealna konsystencja ciasta na parowce 

Idealna konsystencja ciasta jest lekka, elastyczna, łatwo odchodząca od dłoni. Zbyt twarda masa oznacza za dużą ilość mąki, a z kolei za lepka - zbyt małą. Ważny jest też tłuszcz, który zapewni nie tylko smak, ale też miękkość. Najlepiej sprawdzi się masło, ale możesz użyć dowolnego wyrobu roślinnego - oleju rzepakowego czy nawet rozpuszczonej margaryny. Unikaj też przesadnie długiego wyrabiania. 

Jak uformować idealnie równe bułki 

W tym celu najlepiej sprawdzi się waga kuchenna. Zważ całkowitą masę ciasta, a następnie podziel ją przez planowaną liczbę otrzymanych bucht. Alternatywnie możesz też dzielić całość za każdym razem na dwa - otrzymasz dwie kluski, następnie cztery, osiem, itd. Wszystkie będą miały zbliżoną do siebie wielkość. 

Garnek do gotowania na parze - czym można zamienić? 

Jeśli nie posiadasz tego urządzenia w twojej kuchni, nie ma się czym martwić, bo prosto i szybko możesz stworzyć całkiem rozsądny zamiennik. Wystarczy duży garnek i sitko o drobnych oczkach lub nawet założona i zabezpieczona dobrze gaza. Ważne jest, by powierzchnia poziomu klusek nie dotykała wody, a pokrywka była w miarę szczelna i zapobiegała ucieczce pary. Ciekawym rozwiązaniem jest też pieczenie w piekarniku z funkcją parową, ale buchty stracą na swojej puszystości ze względu na zbyt dużo przestrzeni. 

Kluski na parze po ugotowaniu są twarde - co poszło nie tak? 

Twarde i zbite buchty mogą być wynikiem jednego lub kilku błędów. Najczęściej jest to albo za długie gotowanie, albo zbyt mała ilość drożdży, albo zbyt krótki czas wyrastania ciasta. Upewnij się, że ciasto drożdżowe ma wystarczająco dużo czasu na odpoczynek - powinno podwoić swoją objętość, nawet jeśli zajmie to dłużej niż godzinę. Gotuj je pod przykryciem na parze, nie dłużej niż 10-12 minut, by wyszły miękkie i puchate. Pamiętaj także, by nie układać ich zbyt ciasno na sitku, bo mogą popękać i stracą swój urok. 

Czy ciasto drożdżowe można mrozić? 

Co do zasady, parowańce lepiej jest mrozić po ugotowaniu, najlepiej posmarowane masłem, oddzielone od siebie folią lub ścierką kuchenną, podobnie jak ma to miejsce w przypadku pierogów ruskich. Nie należy mrozić surowego ciasta, gdyż drożdże wówczas obumierają, a całość straci swoją puszystość. Danie zużyj w ciągu 3 miesięcy, a rozmrażaj je w temperaturze pokojowej i podgrzewaj na parze lub w kuchence mikrofalowej. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1935

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3888

do 60 min 60 min
32
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13455

do 30 min 30 min
14
guttgonia1
guttgonia1
Ciasta

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 3703

> 60 min >60 min
8
agnes72
agnes72
Dania główne

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

  • Polska
  • Wieprzowina
  • Podroby

Odsłon: 487

do 15 min 15 min
1
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 132667

> 60 min >60 min
291
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1935

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3888

do 60 min 60 min
32
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13455

do 30 min 30 min
14
guttgonia1
guttgonia1
Ciasta

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 3703

> 60 min >60 min
8
agnes72
agnes72
Dania główne

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

  • Polska
  • Wieprzowina
  • Podroby

Odsłon: 487

do 15 min 15 min
1
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 132667

> 60 min >60 min
291
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Buchty
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 30 g drożdży świeżych,
  • odrobina soli.
Sposób przygotowania:
1

Najpierw trzeba przygotować zaczyn. W tym celu podgrzej mleko, aby nie było gorące, tylko ciepłe (nie może parzyć w palce). Przelej je do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę mąki pszennej, cukier i odrobinę soli. Wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Odstaw.

2

Mąkę przesiej do miski. Wbij jajka, a następnie wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Możesz to zrobić rękoma lub z pomocą miksera z końcówką hakiem.

3

Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż w pełni wchłonie masło.

4

Konsystencja ciasta powinna być zwarta, gładka i miękka w dotyku. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.

5

Blat podsyp mąką. Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy, a następnie uformuj kulki równej wielkości. Powinny przypominać małe pączki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.

6

Przygotuj garnek do gotowania na parze. Układaj po 2-3 buchty i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Buchty dobrze smakują na słodko oraz na słono. Możesz podawać je z sosem owocowym, mięsnym lub grzybowym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki