Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne buchty gotowane na parze bywają też nazywane parowańcami lub pampuchami, a w niektórych regionach Polski zyskały jeszcze inne określenia. Jednak bez względu na nazwę możecie być pewność, że zawsze przygotujecie pyszne danie, które swym smakiem przeniesie was do słodkich wspomnień z dzieciństwa.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 52
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 469
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5704
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 969
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39491
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 52
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 469
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5704
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 969
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39491
Składniki
Przygotuj garnek do gotowania na parze. Układaj po 2-3 buchty i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Buchty dobrze smakują na słodko oraz na słono. Możesz podawać je z sosem owocowym, mięsnym lub grzybowym.
Najpierw trzeba przygotować zaczyn. W tym celu podgrzej mleko, aby nie było gorące, tylko ciepłe (nie może parzyć w palce). Przelej je do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę mąki pszennej, cukier i odrobinę soli. Wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Odstaw.
Mąkę przesiej do miski. Wbij jajka, a następnie wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Możesz to zrobić rękoma lub z pomocą miksera z końcówką hakiem.
Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto tak długo aż w pełni wchłonie masło.
Konsystencja ciasta powinna być zwarta, gładka i miękka w dotyku. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Blat podsyp mąką. Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy, a następnie uformuj kulki równej wielkości. Powinny przypominać małe pączki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.