Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne buchty gotowane na parze bywają też nazywane parowańcami lub pampuchami, a w niektórych regionach Polski zyskały jeszcze inne określenia. Jednak bez względu na nazwę możecie być pewność, że zawsze przygotujecie pyszne danie, które swym smakiem przeniesie was do słodkich wspomnień z dzieciństwa.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21667
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21667
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Przygotuj garnek do gotowania na parze. Układaj po 2-3 buchty i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Buchty dobrze smakują na słodko oraz na słono. Możesz podawać je z sosem owocowym, mięsnym lub grzybowym.
Najpierw trzeba przygotować zaczyn. W tym celu podgrzej mleko, aby nie było gorące, tylko ciepłe (nie może parzyć w palce). Przelej je do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę mąki pszennej, cukier i odrobinę soli. Wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Odstaw.
Mąkę przesiej do miski. Wbij jajka, a następnie wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Możesz to zrobić rękoma lub z pomocą miksera z końcówką hakiem.
Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto tak długo aż w pełni wchłonie masło.
Konsystencja ciasta powinna być zwarta, gładka i miękka w dotyku. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Blat podsyp mąką. Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy, a następnie uformuj kulki równej wielkości. Powinny przypominać małe pączki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.