Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
• na 10 sztuk •: 150 min •Sztuka: 230 kcal •Cena sztuki: ok. 1 zł
Mleko lekko podgrzej. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru oraz 2–3 łyżkami mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut.
W tym czasie resztę mąki i cukru wsyp do miseczki. Dodaj cukier waniliowy oraz żółtka. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej stopione masło. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 10 porcji. Zrób z nich placuszki. Na każdym połóż po porcji konfitury. Zlep, formując kulki. Buchty połóż jedna obok drugiej w formie przykrytej pergaminem. Odstaw pod przykryciem jeszcze na 20 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz 30 minut.
Oprósz cukrem pudrem. Podawaj ze śmietaną lub sosem waniliowym. Udekoruj, np. strużkami miodu.Źródło: Naj