Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulion z groszkiem"
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85320
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2614
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10047
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4131
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7171
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85320
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2614
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10047
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4131
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7171
Składniki
• na 8 porcji •: 105 min •Porcja: 270 kcal •Cena porcji: ok. 2,50 zł
Kurczak opłucz, pokrój na porcje. Mięso włóż do garnka. Zalej ok. 3 litrami zimnej wody. Wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj. Zanim woda zawrze, usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Dodaj pozostałe przyprawy. Zmniejsz płomień i gotuj 90 minut.
Cebulę razem z łupinką wbij na widelec, trzymaj nad ogniem, aż mocno się opali. Warzywa korzeniowe obierz. Por oczyść. Jarzyny opłucz i razem z cebulą dodaj do wywaru 40 minut przed końcem gotowania.
Groszek przełóż na sitko, opłucz i osącz. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy bulion przecedź, ew. ponownie przypraw. Makaron i groszek nałóż do miseczek lub talerzy. Zalej gorącym bulionem. Od razu podawaj.Źródło: Naj