Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-02-2022
Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 155
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 155
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem, solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.
Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość posypujemy mieloną papryką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem.