Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-02-2022
Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25726
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 99
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25726
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 99
Składniki
W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem, solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.
Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość posypujemy mieloną papryką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem.