Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na oleju.
Do cebuli dodać pomidory z zalewą. Smażyć, aż się odparuje woda. Posolić, popieprzyć i dodać kminek. Oddzielić żółtko od 1 jajka. Żółtko i pozostałe jaka dodać do cebuli z pomidorami. Smażyć jak jajecznicę, aż jajko się zetnie.
W międzyczasie rozrobić drożdże z ciepłą wodą i odrobiną cukru. Odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczkę, aż urosną.
Wyrośnięte drożdże wyrobić z mąką i odrobiną oleju. Na gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie za suche, dodać trochę wody. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.
Z ciasta uformować bułeczki, nadziać je farszem. Zakleić i posmarować białkiem.
Piec ok 30 minut (obserwować) w temperaturze 180 C. Będą gotowe gdy się zezłocą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Darsifel 27 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Kurczę!!! :) Za tydzień coś takiego u mnie byc musi ;) Do ulubionych!!! :D0 Kto głosował? | Odpowiedz

konia 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
A Ja urodzilam sie w Opocznie :)) i rowniez slyszalam o tych bulach a nawet je jadlam ,moja ciocia takie robila sa naprawde pyszne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

chimerax 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Moja babcia jest z Opoczna i mówiła, że to właśnie opoczyńskie danie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

sentinel 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Od urodzenia mieszkam w Opocznie, ale o takich bułkach nigdy nie slyszalam, aczkolwiek przepis bardzo ciekawy:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
fajne te wasze buł:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
muszę koniecznie zrobić takie buły. Super przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz