Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burger halloweenowy to świetny pomysł na kolację dla gości 31 października. Przygotuj wcześniej wszystkie składniki. Kotlety usmaż w ostatniej chwili – będą smaczniejsze niż odgrzewane! Poniżej znajdziesz przepis na 6 burgerów.
Składniki
Umyj papryki. Odkrój górę każdej z nich. Zachowaj ogonki, ale usuń gniazda nasienne. Resztę papryk wykorzystaj do innych celów (np. do sałatki). Czerwoną cebulę obierz i pokrój w krążki. Z środka pomidora wykrój 6 grubych plastrów. Pokrój wzdłuż korniszony (na cienkie plasterki). Liście sałaty opłucz i osusz. Przekrój na pół bułki do burgerów. Z górnych połówek wydrąż miąższ. Wytnij w każdej dwa trójkąty (tak, jak wycina się oczy halloweenowej dyni), a na środku – niewielkie kółko. Przekrój plastry (najlepiej kwadratowe) sera cheddar na trójkąty.
Umieść w misce mielone mięso, drobno posiekaną białą cebulę i jajko. Posól i popieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj trzy kule. Rozgnieć je na dość płaskie, okrągłe kotlety. Ułóż na ruszcie do rozgrzanego do 200°C piekarnika połówki bułek do hamburgerów - 6 z nich nałożonych na „czapeczki” papryk. Piecz przez kilka minut.
W międzyczasie obsmaż kotlety z obu stron (po 2-3 minuty z każdej) na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy przewrócisz kotlety na drugą ze stron, ułóż na każdym po 4 trójkąty sera cheddar – tak, by powstały „zęby” dyni. Patelnię przykryj, by ser się podgrzał.
Złóż burgery halloweenowe. Na spód każdej bułki ułóż liść sałaty i plaster pomidora. Posmaruj go ulubionym sosem – może to być np. chutney z czerwonej cebuli albo zwykły ketchup. Następnie ułóż krążki cebuli, kotlety z zapieczonym serem i plasterki korniszonów. Całość przykryj połówkami bułek z papryką.