Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burger rodem z PRL – Mortadela nie musi być w panierce
Polecam.
Odsłon: 1310
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1678
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Polecam.
Odsłon: 1310
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1678
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu. Do 7 łyżek majonezu dodaj papryczki jalapeno z zalewy octowej oraz pół łyżeczki curry i zmiksuj na gładko. Następnie z 5 plastrów boczku ułóż kratkę (#). Na boczek połóż plaster sera, następnie mortadele, którą obsyp z obu stron mieszanką papryki słodkiej i wędzonej. Całość przykryj kolejnym plastrem sera i zawiń boczkiem (jak na filmie) tworząc małą paczuszkę. Gotową paczuszkę możesz już wrzucić na grilla elektrycznego ( lub patelnie) rumieniąc ją z każdej strony. W międzyczasie gdy boczek się rumieni, a mortadela zyskuje kołderkę z roztopionego sera możesz przygotować inne dodatki. Pokrój sałatę rzymską i ogórek kiszony oraz przesiekaj szczypiorek. Przed samym końcem grillowania mięsa wrzuć przekrojoną bułkę do piekarnika. Na spodzie górnej połówki ułóż plaster sera. Gdy ser się roztopi możesz wyjąć bułki i składać burgera lub jak kto woli bułkę z mięsem. Zacznij od sosu, następnie dodaj pokrojone liście sałaty. Możesz dodatkowo delikatnie nałożyć na nią porcję sosu. Teraz czas na bohatera: mortadela zapakowana w zrumieniony boczek ląduje na sałacie. Dopełnieniem tego pysznego burgera będzie ogórek i oczywiście szczypiorek . Na koniec dodaj jeszcze tylko porcję sosu i przykryj pozostałą połówką bułki z roztopionym serem. Smacznego Wpadajcie na mój youtubowy kanał z góry dzięki :D