Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burger z indyka to danie obiadowe, na które będą z utęsknieniem czekali wszyscy członkowie twojej rodziny. Chrupiąca bułka pełna warzyw, z soczystym i aromatycznym kotletem to potrawa niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu. Z powodzeniem możesz także dodać czy zamienić składniki na inne, swoje ulubione.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Składniki
Przygotuj kotlety. Mięso z indyka zmiel lub rozdrobnij za pomocą robota kuchennego. Na tarce zetrzyj cebulę. Do miski włóż: mięso, cebulę, połowę bułki tartej i wszystkie pozostałe składniki. Zagnieć je mokrymi dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj 2 płaskie, owalne kotlety. Do głębokiej miski wsyp drugą połowę bułki tartej. Na patelni rozgrzej oliwę. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez 5-6 minut z każdej strony, do mocnego zrumienienia. Gotowe burgery z indyka odkładaj na talerz.
Przygotuj hamburgery. Bułki hamburgerowe przedziel na połowy i opiecz je w tosterze lub piekarniku. Każdą połówkę posmaruj łyżką majonezu. Złóż hamburgera kładąc kolejno: spód bułki hamburgerowej, połowę rukoli, kilka plasterków pomidora, gorący kotlet z indyka, plasterek sera, kilka plasterków ogórka, kilka plasterków czerwonej cebuli. Przykryj całość górą bułki hamburgerowej. Powtórz czynności dla drugiego hamburgera. Burgery z indyka podawaj od razu po przygotowaniu.