Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calzone to pyszne, cieplutkie, duże drożdżowe pierożki !!! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub na kolacje to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu !!!
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 148
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8555
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 373
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 148
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8555
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 373
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Składniki
Cebulę, umyte pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Następnie wszystko razem udusić zaczynając od zeszklenia cebuli. Na osobnej patelni usmażyć mięso mielone. Na koniec wszystko wrzucić do miski i połączyć dodając starty ser (ewentualnie doprawić do smaku).Odstawić do wystudzenia. Do wysokiej miseczki wlać szklankę ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie do miski wrzucić 3 jaja, dokładnie rozkłócić, dodać roztopioną margarynę i połowę mąki. Dokładnie wymieszać mikserem (mieszadła świderki). Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli, papryki słodkiej i czosnku. Wymieszać. Na koniec dodać drożdże, resztę mąki i mieszać do uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na ok.0,5 cm i przy pomocy talerza (ja użyłam deserowego) wyciąć koła. Na każde koło nakładać farsz i zlepić tak samo jak pierogi. Każdy calzone nasmarować rozkłóconym jajem i układać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok.30-35 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°.