Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone

Calzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11082

Dodano:

Odsłon: 12408

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem, takim jakie lubicie. Jest z nimi troszkę zabawy ale rezultat wszystko wynagradza :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 90 dag
  • sól 2 łyżeczki
  • drożdże 32 g
  • mleko ciepłe 500 ml
  • olej 4 łyżki
  • Farsz:
  • Piersi z kurczaka 3 średnie pojedyncze
  • papryka czerwona 1,5 dużej
  • cebula 1 duża
  • brokuł średni
  • pieczarki 30 dag
  • ser żółty starty 40 dag
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa włoska
  • żółtko 1
  • sos pomidorowy lub ketchup
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Calzone

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Cebulę pokroić w kostke i przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostke piersi z kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i włoską przyprawą, usmażyć. Na osobnej patelni przesmażyć chwilę pokrojoną w kostkę paprykę, dodać do usmażonego mięsa. Brokuły podzielić na malutkie rózyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pieczarki podsmażyć, dodać do mięsa i papryki, wszystko wymieszac i ewentualnie doprawić.

  2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody. W środku mąki zrobić w środku dołek, wlać mleko, olej i drożdze. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie, uformować kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
    Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na dosyć cienkie koło . Połowę każdego koła posmarować ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Mozna wierzch posypać ulubionym przyprawami, u mnie była to słodka papryka i włoska przyprawa.
    Pierogi piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń