Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem, takim jakie lubicie. Jest z nimi troszkę zabawy ale rezultat wszystko wynagradza :-)
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1430
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 290
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3224
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 325
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1430
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 290
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3224
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 325
Składniki
Farsz: Cebulę pokroić w kostke i przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostke piersi z kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i włoską przyprawą, usmażyć. Na osobnej patelni przesmażyć chwilę pokrojoną w kostkę paprykę, dodać do usmażonego mięsa. Brokuły podzielić na malutkie rózyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pieczarki podsmażyć, dodać do mięsa i papryki, wszystko wymieszac i ewentualnie doprawić.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody. W środku mąki zrobić w środku dołek, wlać mleko, olej i drożdze. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie, uformować kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na dosyć cienkie koło . Połowę każdego koła posmarować ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Mozna wierzch posypać ulubionym przyprawami, u mnie była to słodka papryka i włoska przyprawa. Pierogi piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :-)