Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calzone z nadzieniem a'la meksykańskim. Pewnie daleko im do oryginału ale w mojej rodzinie wszystkim smakowała ta wersja.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 136
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 272
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1790
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 299
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 136
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 272
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1790
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 299
Składniki
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy ciepłe mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi objętość.
Farsz: Cebulę drobno siekamy. Kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki a boczek i paprykę w kostkę. Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę i boczek (bez tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z boczku w trakcie smażenia), po chwili dodajemy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż woda wyparuje i całość lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy paprykę, kukurydze i fasolę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Farsz odstawiamy żeby trochę ostygł.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 20 cm. Każdy placek smarujemy niewielką ilością ketchupu zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Na połówce każdego placka nakładamy porcję nadzienia i posypujemy startym serem. Wolne brzegi placka smarujemy wodą, składamy na pół i formujemy dużego pieroga dobrze sklejając brzegi. Pierogi przekładamy na blaszkę a ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)