Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
CALZONE PO BIESZCZADZKU czyli pierogi ala kebab Inna wersja pierogów. Pyszne, drożdżowe, z rewelacyjnym farszem, polane sosem czosnkowym - smakują wyśmienicie. Kiedy pojawiają się na stole, znikają w mgnieniu oka. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie:) Polecam, warto spróbować:)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 187
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 187
Składniki
CIASTO: 1kg mąki pszennej 10 dkg drożdży 1/3 kostki masła 2 żółtka 1 jajko 1/2 l ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oregano FARSZ: 1 por - pokroić w cienkie plasterki i usmażyć 2 cebule - pokroić w kosteczkę i usmażyć 2-3 papryki - pokroić w kostkę i usmażyć( jeśli ktoś nie przepada, można nie dodawać) 80 dkg pieczarek - pokroić w plasterki i usmażyć 1kg piersi z kurczaka - pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros i usmażyć 25 -30 dag żółtego sera - zetrzeć na grubić oczkach 8wszystkie składniki smażyć osobno, następnie połączyć, dodać łyżkę oregano (ważne, bo nadaje odpowiedniego smaku) i wsypać starty ser. Wymieszać i odczekać aż wystygnie. CIASTO WYKONANIE: Z drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki (dodać tyle, żeby powstała papka) zarobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu połączyć z resztą składników, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać koła o średnicy ok 8-10cm (mają być sporej wielkości) .Następnie nakładać farsz i lepić jak pierogi (brzegi dość mocno sciskać, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły i farsz nie wypłynął).Posmarować żółtkiem i piec 15-20 min w 180* SOS: 1/2 szkl śmietany, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (czosnek można pominąć, jeśli ktoś nie lubi). Wszystko razem połączyć. Podawać z pierożkami.