Dania główne Przepis na:
Cannelloni faszerowane mięsem mielonym w sosie pieczarkowym.

Przepisów i artykułów: 1467 Ocena: 19262
Dodano: 09.06.2017
Odsłon: 1517
Składniki
- opakowanie makaronu cannelloni 12 rurek plus połamane kawałki
- Mięso mielone wieprzowe 50 dag
- Pieczarki 5 szt.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek suszony 1 łyżeczka
- 3 duże łyżki smalcu gęsiego (może być wieprzowy)
- Oregano 1 łyżeczka
- Bazylia 1 łyżeczka
- Tymianek 1 łyżeczka
- Pieprz 1 łyżeczka
- Lubczyk 1 łyżeczka
- Ser żółty wiórki 20 dag
- śmietana 18% 2-3 łyżki
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia.
-
Dodajemy wcześniej starte pieczarki na wiórki.
-
Smażymy pod przykryciem około 30 minut.
-
Połowę ostudzonych, usmażonych pieczarek z cebulą dodajemy do mięsa mielonego
-
Z drugiej połowy sporządzamy sos. Farsz przyprawiamy pieprzem, dodajemy czosnek, sól, bazylię, tymianek.
-
Rurki Cannelloni nadziewamy farszem ( tyle ile wejdzie do rurki ).
-
Na spód formy do pieczenia wlewamy warstwę sosu pieczarkowego.
-
Układamy nadziane rurki Cannelloni.
-
Całość polewamy pozostałym sosem.
-
Zapiekamy 40 minut w piekarniku 180 st.C (termoobieg).
-
Po zapieczeniu wyjmujemy formę i całość zasypujemy tartym serem Mozzarella i podpiekamy kolejne 5 minut.
-
Po podpieczeniu kroimy w kawałki, nakładamy na talerze i konsumujemy.
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (0)