Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z cukinią

Cannelloni z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426

Dodano:

Odsłon: 2201

Klasyczne cannelloni nadziewane mięsem mielonym, owinęte plasterkami cukinii. Polane sosem serowym i upieczone. Pycha!

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 małe cukinie (300g)
  • sól, pieprz kolorowy, pieprz czarny, oregano, bazylia
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500ml wywaru jarzynowego (instant)
  • 200ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 100g startego parmezanu
  • 11-12 sztuk cannelloni
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso usmażyć na oleju, przyprawić solą, kolorowym pieprzem, bazylią i oregano. Dodać pomidory. Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Odstawić na bok do ostygnięcia.

  2. Cukinię umyć, odciąć końcówki i razem ze skórką pokroić na długie, cienkie plastry. Posolić i odstawić na bok.

  3. 2 łyżki masła rozpuścić w rondlu, dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć przez chwilę. Dodać wywar jarzynowy i wymieszać dobrze, aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypać 80g parmezanu i zamieszać. Odstawić.

  4. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ostudzone mięso nakładać do cannelloni, a następnie owinąć je 3-4 plastrami cukinii. Układać ściśle w formie. Całość polać sosem serowym i posypać pozostałym serem.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Podawać gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń