Dania główne Przepis na:
Cannelloni z cukinią

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426
Dodano: 09.07.2016
Odsłon: 2201
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 małe cukinie (300g)
- sól, pieprz kolorowy, pieprz czarny, oregano, bazylia
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml wywaru jarzynowego (instant)
- 200ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 100g startego parmezanu
- 11-12 sztuk cannelloni
- 2 łyżki oleju
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso usmażyć na oleju, przyprawić solą, kolorowym pieprzem, bazylią i oregano. Dodać pomidory. Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Odstawić na bok do ostygnięcia.
-
Cukinię umyć, odciąć końcówki i razem ze skórką pokroić na długie, cienkie plastry. Posolić i odstawić na bok.
-
2 łyżki masła rozpuścić w rondlu, dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć przez chwilę. Dodać wywar jarzynowy i wymieszać dobrze, aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypać 80g parmezanu i zamieszać. Odstawić.
-
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ostudzone mięso nakładać do cannelloni, a następnie owinąć je 3-4 plastrami cukinii. Układać ściśle w formie. Całość polać sosem serowym i posypać pozostałym serem.
-
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Podawać gorące.
Komentarze do przepisu (1)

ciacho50 10 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
Mniamm :)1 Kto głosował? | Odpowiedz