Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne cannelloni nadziewane mięsem mielonym, owinęte plasterkami cukinii. Polane sosem serowym i upieczone. Pycha!
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 32
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 32
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Mięso usmażyć na oleju, przyprawić solą, kolorowym pieprzem, bazylią i oregano. Dodać pomidory. Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Cukinię umyć, odciąć końcówki i razem ze skórką pokroić na długie, cienkie plastry. Posolić i odstawić na bok.
2 łyżki masła rozpuścić w rondlu, dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć przez chwilę. Dodać wywar jarzynowy i wymieszać dobrze, aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypać 80g parmezanu i zamieszać. Odstawić.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ostudzone mięso nakładać do cannelloni, a następnie owinąć je 3-4 plastrami cukinii. Układać ściśle w formie. Całość polać sosem serowym i posypać pozostałym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Podawać gorące.