Dania główne Przepis na:
Cannelloni z mięsem mielonym, pieczarkami w sosie pomidorowym.

Przepisów i artykułów: 1473 Ocena: 19397
Dodano: 16.06.2017
Odsłon: 4507
Składniki
- 250 g opakowanie makaronu cannelloni 24 rurki
- mięso mielonego wieprzowego 50 dag
- Pieczarki 2 duże
- Koncentrat pomidorowy
- cebula 1 szt.
- Marchew 1 szt.
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- Lubczyk
- Natka pietruszki
- Koperek
- ser żółty tarty (Radamer) 20 dag
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Przygotowanie sosu:
Pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę dusimy na patelni do miękkości. -
W garnczku zagotowujemy 1,5 litra wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami.
-
Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i gotujemy kilka minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane, natkę pietruszki, koper, mieszamy do momentu zagęszczenia się sosu.
-
Przygotowanie farszu:
Połowę ostudzonego sosu dodajemy do mięsa mielonego, drugą połową sosu zalejemy wierzch ułożonych na blasze, nadzianych farszem cannelloni. -
Farsz przyprawiamy pieprzem, dodajemy czosnek, sól, bazylię, tymianek, dokładnie mieszamy.
-
Rurki Cannelloni nadziewamy farszem ( tyle ile wejdzie do rurki ). Na spód formy do pieczenia wlewamy warstwę sosu, układamy nadziane rurki Cannelloni.
-
Całość polewamy pozostałym sosem. Jeżeli zostanie trochę farszu to mieszamy go razem z sosem. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki i koprem.
-
Pieczemy 40 minut w piekarniku 180 st.Celsjusza.
-
Po upieczeniu wyjmujemy formę i całość zasypujemy tartym serem i podpiekamy kolejne 5 minut.
-
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (0)