Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z mięsem mielonym, pieczarkami w sosie pomidorowym.

Cannelloni z mięsem mielonym, pieczarkami w sosie pomidorowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1473 Ocena: 19397

Dodano:

Odsłon: 4507

Bardzo smaczne cannelloni z farszem mięsnym z pieczarkami, w sosie pomidorowym. Polecam.

Składniki

  • 250 g opakowanie makaronu cannelloni 24 rurki
  • mięso mielonego wieprzowego 50 dag
  • Pieczarki 2 duże
  • Koncentrat pomidorowy
  • cebula 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • 1 łyżka domowej kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • Lubczyk
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • ser żółty tarty (Radamer) 20 dag
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:

    Pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę dusimy na patelni do miękkości.

  2. W garnczku zagotowujemy 1,5 litra wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami.

  3. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i gotujemy kilka minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane, natkę pietruszki, koper, mieszamy do momentu zagęszczenia się sosu.

  4. Przygotowanie farszu:

    Połowę ostudzonego sosu dodajemy do mięsa mielonego, drugą połową sosu zalejemy wierzch ułożonych na blasze, nadzianych farszem cannelloni.

  5. Farsz przyprawiamy pieprzem, dodajemy czosnek, sól, bazylię, tymianek, dokładnie mieszamy.

  6. Rurki Cannelloni nadziewamy farszem ( tyle ile wejdzie do rurki ). Na spód formy do pieczenia wlewamy warstwę sosu, układamy nadziane rurki Cannelloni.

  7. Całość polewamy pozostałym sosem. Jeżeli zostanie trochę farszu to mieszamy go razem z sosem. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki i koprem.

  8. Pieczemy 40 minut w piekarniku 180 st.Celsjusza.

  9. Po upieczeniu wyjmujemy formę i całość zasypujemy tartym serem i podpiekamy kolejne 5 minut.

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: caneloni

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń