Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cannelloni z ricottą"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 840 kcal, cena 3,90 zł
Mielone mięso przełóż do miski, wsyp bułkę tartą i wbij dwa jajka. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą suszonych ziół (np. oregano).
Makaron cannelloni wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj na półtwardo (wg przepisu podanego na opakowaniu). Wyjmij, osącz. Do każdej rurki nałóż porcję mięsa.
Cebulę oraz ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj. Marchewkę oczyść, opłucz i osusz, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa, przesmaż na złoty kolor. Dodaj zmiksowane pomidory z pu szki wraz z zalewą. Duś około 30 minut, dopraw solą i pieprzem.
Cannelloni ułóż w naczyniu do zapiekania, polej sosem. Na wierzchu rozłóż ricottę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Aby ułatwić sobie napełnianie obgotowanych lub surowych rurek cannelloni, przygotowaną wcześniej masę mięsną (lub inną) nałóż do szprycy cukierniczej lub rękawa foliowego (ewentualnie do zwykłej torebki foliowej z odciętym rogiem). Dzięki temu znacznie skrócisz ten etap przygotowania dania.Źródło: Świat kobiety