Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 936
Dodano: 06.07.2012
Odsłon: 6774
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Serek topiony włożyć do zamrażalnika- zamrozić (najlepiej włożyć wieczorem dzień wcześniej, przed planowanym obiadem). Makaron ugotować al dente. Dowolną wędlinę pokroić w talarki (lub kosteczkę paseczki) i podsmażyć. Rzodkiewkę pokroić i na koniec smażenia dodać do wędliny.
Wymieszać śmietankę kremówkę z żółtkiem, tak aby się dobrze połączyły.
Przed samym odlaniem makaronu, wyjąć serek topiony, zetrzeć go na tarce i dodać do mieszanki śmietanowo- żółtkowej.
Odcedzić makaron, wlać do gorącego jeszcze makaronu śmietanową mieszankę i energicznie wymieszać do połączenia składników.Wyłożyć na talerze, posypać wędliną z rzodkiewką, można też dodać wcześniej, wszystko razem wymieszać i dopiero podać. SMACZNEGO :)
Nazwałam to danie 'resztkowa' ponieważ kiełbasa, której użyłam została po przyrządzaniu żurku- było jej za dużo.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Sylvia-Janelt 14 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Nawet mój mops by się na to nie skusił ...bleee1 Kto głosował? | Odpowiedz

Anna-Strzelec 14 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Jakby mój pies był niegrzeczny, to by to dostał. Ale póki co ie będę mu tego czynić. Składniki rodem ze śmietnika. A rzodkiewka na gorąco to pomysł z kosmosu!1 Kto głosował? | Odpowiedz