Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1508

Dodano:

Odsłon: 169

Wariacja na temat tradycyjnej carbonary, wędzony boczek zastąpiłam filetami wędzonej makreli wyszło po prostu pysznie. Zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami

Składniki

  • 300-400 g makaronu, u mnie uszka
  • młoda cukinia
  • Czerwona cebula
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 g wędzonej makreli, filety
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 100 ml mleka
  • 40 g tartego parmezanu
  • skórka z cytryny
  • Pieprz czarny
  • Sól morska
  • płatki chili
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

    Na suchej patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w zapałkę, powinna się lekko zrumienić, dodajemy masło, lekko mieszamy.

    Cukinię przesuwamy na bok patelni. Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy ze sobą, przesuwamy na jedną stronę patelni. Układamy kawałki makreli skórą do dołu i smażymy, aż skórka będzie chrupiąca.

    Ugotowany makaron odcedzamy. Zostawiamy około 100 ml wody spod makaronu. Makaron dokładamy do warzyw i ryby. Wyłączamy ogień.

    W kubku mieszamy jajka z mlekiem i serem dodajemy gorącą wodę od makaronu. Sosem zalewamy gorący makaron, mieszamy.

    Całość posypujemy płatkami chili oraz skórką cytrynową.

    Makaron wykładamy na półmisek. Posypujemy tartym parmezanem i rozmarynem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń