Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Casserole to prosta i szybka zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Całość zwieńcza delikatnie przypieczony parmezan, który dodaje daniu charakteru. To idealny obiad dla całej rodziny, szczególnie w tygodniu, kiedy brakuje czasu na pracochłonne gotowanie. Casserole przygotowuje się niemal całkowicie sama. Wystarczy kilka prostych składników połączonych ze sobą, by stworzyć potrawę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Składniki
Makaron ugotuj al dente według przepisu na jego opakowaniu. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Kwadratowe naczynie do zapiekania o boku ok. 22 cm wysmaruj masłem.
Na dół naczynia żaroodpornego wsyp 1/3 makaronu i wyrównaj. Posyp go 1 połową szynki, a następnie 1/3 żółtego sera. Równomiernie oprósz niewielką ilością soli i pieprzu. Kładź kolejno warstwy: 1/3 makaronu, ½ szynki i 1/3 sera. Ponownie posól i dopraw pieprzem. Na koniec połóż ostatnią część makaronu i posyp najpierw żółtym serem, a potem parmezanem.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajka ze śmietaną. Mieszaniną zalej równomiernie zapiekankę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj danie przez 45 minut, do ładnego zrumienienia sera. Casserole podawaj na ciepło, udekorowane natką pietruszki.