Pyszne i sycące danie jednogarnkowe prosto z Francji. Przepis pochodzi z 437. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Cassoulet według Ewy Wachowicz
Składniki
- 4 udka kacze
- sól
- pieprz
- tymianek
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- 2 pomarańcze
- kilka marchewek (najlepiej różnokolorowych)
- 1 szklanka czerwonej fasolki konserwowej
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ½ szklanki bulionu
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Składniki
- 4 udka kacze
- sól
- pieprz
- tymianek
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- 2 pomarańcze
- kilka marchewek (najlepiej różnokolorowych)
- 1 szklanka czerwonej fasolki konserwowej
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ½ szklanki bulionu
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 2 łyżki sosu sojowego

Etapy przygotowania
Mięso przyprawić solą i pieprzem – z dwóch stron. Oprószyć tymiankiem. Ułożyć w dużym rondlu – skórą na dół. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż skóra się zrumieni. Przełożyć na drugą stronę i usmażyć.
Udka przełożyć na talerz. Z naczynia zlać cały tłuszcz. Wrzucić pokrojony boczek. Gdy się zezłoci dodać cebulę posiekaną w talarki. Dorzucić papryczkę (bez pestek) oraz imbir – obrany i pokrojony w plastry.
Z pomarańczy wyciąć filety – wprost do rondla. Z tego, co zostanie, wycisnąć sok. Dodać marchewki i odsączoną fasolę. Dorzucić pokrojone w plasterki łodyżki selera.
Na warzywach ułożyć kacze udka. Podlać rosołem, wlać likier pomarańczowy i sos sojowy. Przykryć i na 2 godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 4 udka kacze
- sól
- pieprz
- tymianek
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- 2 pomarańcze
- kilka marchewek (najlepiej różnokolorowych)
- 1 szklanka czerwonej fasolki konserwowej
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ½ szklanki bulionu
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Mięso przyprawić solą i pieprzem – z dwóch stron. Oprószyć tymiankiem. Ułożyć w dużym rondlu – skórą na dół. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż skóra się zrumieni. Przełożyć na drugą stronę i usmażyć.
Udka przełożyć na talerz. Z naczynia zlać cały tłuszcz. Wrzucić pokrojony boczek. Gdy się zezłoci dodać cebulę posiekaną w talarki. Dorzucić papryczkę (bez pestek) oraz imbir – obrany i pokrojony w plastry.
Z pomarańczy wyciąć filety – wprost do rondla. Z tego, co zostanie, wycisnąć sok. Dodać marchewki i odsączoną fasolę. Dorzucić pokrojone w plasterki łodyżki selera.
Na warzywach ułożyć kacze udka. Podlać rosołem, wlać likier pomarańczowy i sos sojowy. Przykryć i na 2 godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.