Do góry

Dania główne Przepis na:

Castellane z pesto lubczykowo - pietruszkowym

Castellane z pesto lubczykowo - pietruszkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25346

Dodano:

Odsłon: 29748

Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wigoru pesto lubczykowo - pietruszkowym. Danie jest bardzo pożywne, przeplata aromat ziół i czosnku ze słodką nutką miodu, wędzonego sera oraz prażonych ziaren słonecznika.

Składniki

  • makaron Castellane
  • PESTO:
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek swieżego lubczyku
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 80 g wędzonego sera góralskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sól ziołowa
  • świezo mielony pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez chwilę do momentu, aż zaczną wydzielać swój piękny aromat.

    Uprażone ziarna studzimy.

  2. Dokładnie umyte liście lubczyku i pietruszki pozbawiamy łodyg i przekładamy do miseczki.

    * Możemy je delikatnie posiekać, tak aby wszystkie zmieściły się do rozdrabniacza.

  3. Listki przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek i wlewamy część oliwy z oliwek - miksujemy do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół.

    Następnie dodajemy ostudzone ziarna słonecznika, starty ser wędzony, miód i pozostałą cześć oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników.

    Pesto doprawiamy solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Makaron castellane gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

    Po ugotowaniu odcedzamy go, dodajemy pesto, mieszamy i gotowe!

    Całość możemy posypać dodatkową ilością góralskiego sera wędzonego.

    Życzę smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń