Do góry

Dania główne Przepis na:

Cebularze

Cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10245

Dodano:

Odsłon: 3054

szybki, pyszny podwieczorek lub kolacja, uwielbiamy :-)

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag
  • sól 1 płaska łyżeczka + szczypta do cebuli
  • cukier 3 płaskie łyżeczki
  • drożdże 2 dag
  • letnia woda 1 szkl. + 2 łyżki
  • zioła prowansalskie, zielona czubryca, pieprz
  • cebula 4 szt.
  • mak
  • słodka papryka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, usmażyć (do zeszklenia) na odrobinie oleju, przyprawić solą i pieprzem.
    Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, zioła prowansalskie i czubrycę, wlać 1 szkl. wody oraz drożdże rozpuszczone w 2 łyżkach wody. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na równe części (u mnie 8), uformowac kulki i rozwałkować cienko. Wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem blachę, na wierzch wyłozyć cebulę, posypać makiem i papryką słodką. Piec w temp. 200 stopni ok. 15 min. Smacznego :-)
    Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń