Do góry

Dania główne Przepis na:

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięsa.

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięsa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4526

Dodano:

Odsłon: 2924

Dalej nie mogę się wyzwolić z wpływów kuchni chorwackiej, a właściwie bałkańskiej, bo čevapčići można zjeść od Słowenii po Grecję i Turcję. Są to nieduże szaszłyki lub kiełbaski przygotowane z mielonego mięsa z dodatkami, bardziej lub mniej pikantne. Najczęściej robione są z jagnięciny, cielęciny, ale równie popularne są wołowe a nawet wieprzowe. Tu - podane z pieczoną na grillu faszerowaną cukinią na sposób bałkański. (zobacz mojego bloga)

Składniki

  • wołowina (kawałek udźca) - ok. 35 dag
  • wieprzowina (łopatka) - ok. 35 dag
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • pieprz, sól - do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięsa.

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i zmiel na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, trochę wody i wyrób ręką, aby masa była kleista. Dopraw do smaku i włóż do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc).

    Posiekaj drobniutko cebulę, wymieszaj z mięsem i wyrób jeszcze raz. Uformuj okrągłe kiełbaski, nabij je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.

  2. Posmaruj lekko oliwą i piecz na rozgrzanym grillu.
    Podawaj z dodatkiem sałat, warzyw, lub tylko z pieczywem. U mnie były z faszerowaną cukinią i sosem tzatziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń