Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dalej nie mogę się wyzwolić z wpływów kuchni chorwackiej, a właściwie bałkańskiej, bo čevapčići można zjeść od Słowenii po Grecję i Turcję. Są to nieduże szaszłyki lub kiełbaski przygotowane z mielonego mięsa z dodatkami, bardziej lub mniej pikantne. Najczęściej robione są z jagnięciny, cielęciny, ale równie popularne są wołowe a nawet wieprzowe. Tu - podane z pieczoną na grillu faszerowaną cukinią na sposób bałkański. (zobacz mojego bloga)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4564
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1648
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 504
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4564
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1648
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 504
Składniki
Mięso umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i zmiel na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, trochę wody i wyrób ręką, aby masa była kleista. Dopraw do smaku i włóż do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc). Posiekaj drobniutko cebulę, wymieszaj z mięsem i wyrób jeszcze raz. Uformuj okrągłe kiełbaski, nabij je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.
Posmaruj lekko oliwą i piecz na rozgrzanym grillu. Podawaj z dodatkiem sałat, warzyw, lub tylko z pieczywem. U mnie były z faszerowaną cukinią i sosem tzatziki.