Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chili con carne"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 72
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10360
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1022
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 72
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10360
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1022
Składniki
Fasolę odcedź z zalewy i odstaw. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą.
W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju, a następnie zeszklij na tłuszczu cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Duś kilkanaście minut na patelni, aż sos pomidorowy troszkę zgęstnieje.
Na oddzielnej głębokiej patelni (lub w szerokim rondlu) przesmaż mielone mięso. Gdy już ładnie się zrumieni, dodaj smażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Duś wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu.
Gdy mięso będzie się dusiło, odkrój w paprykach szypułki, przekrój każdy strąk na pół, usuń nasiona, opłucz i pokrój w kostkę. Z ostrych papryczek chili możesz nie usuwać nasion, lecz posiekać papryczki bardzo drobno wraz z nimi.
Pamiętaj, że po dodaniu nasion chili danie będzie dużo pikantniejsze. Do duszącego się mięsa dodaj pokrojone papryki, dorzuć fasolę, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10-15 min.
Chili con carne podawaj na ciepło z chrupkami nachos lub pieczywem.
60 minut. Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie