Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś moją wersję najpyszniejszego dania jednogarnkowego, które urzeka swoim smakiem i aromatem i nie da się tego opisać, to trzeba spróbować :-)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5458
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34520
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2160
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113829
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5458
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34520
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2160
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113829
Składniki
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa, albo jeżeli mamy kupione gotowe, to w moździerzu ucieramy kolendrę z kminem rzymskim. 2. Cebule kroimy w kosteczkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. 3. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebule i utarte zioła i wszystko razem dusimy. 4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko kilka minut. 5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (zwykle kupuję całe pomidory, wtedy łatwo usunąć szypułki, krojone zawierają "wszystko" co zbędne) oraz koncentrat z puszeczek. Mieszamy i dusimy całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Dusimy wszystko kilka minut. 7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki. Mieszamy i znów dusimy kilka minut. 8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe.