Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś moją wersję najpyszniejszego dania jednogarnkowego, które urzeka swoim smakiem i aromatem i nie da się tego opisać, to trzeba spróbować :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa, albo jeżeli mamy kupione gotowe, to w moździerzu ucieramy kolendrę z kminem rzymskim. 2. Cebule kroimy w kosteczkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. 3. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebule i utarte zioła i wszystko razem dusimy. 4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko kilka minut. 5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (zwykle kupuję całe pomidory, wtedy łatwo usunąć szypułki, krojone zawierają "wszystko" co zbędne) oraz koncentrat z puszeczek. Mieszamy i dusimy całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Dusimy wszystko kilka minut. 7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki. Mieszamy i znów dusimy kilka minut. 8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe.