Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie kuchni meksykańskiej, którą bardzo lubię. Ostre w smaku z charakterystycznym posmakiem papryczek chili, kuminu czyli kminu rzymskiego i oregano. Przyrządza się je z mielonej wołowiny. Potrawa doskonała na chłodne dni – mocno rozgrzewa :)
Polecam.
Odsłon: 308
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 397
Polecam.
Odsłon: 308
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 397
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy posiekany czosnek. Gdy wszystko ładnie się zrumieni wsypujemy przyprawy - kumin (czyli kmin rzymski - mielony), paprykę słodką i oregano. Mieszamy. Dodajemy mieloną wołowinę, lekko solimy i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Jak wszystko będzie już dobrze podsmażone zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone pomidory z puszki i drobno pokrojone papryczki chili (bez pestek!). Dusimy na wolnym ogniu 30 min., mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlewamy nieco wodą. Następnie dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki i dusimy jeszcze 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na patelni, na połowę placka nakładamy chili con carne, układamy kilka plasterków pomidora, cebuli, posypujemy startym żółtym serem, dodajemy kleksa śmietany i przykrywamy połową placka. I zajadamy ze smakiem :)