Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie pierożki chinkali to chluba wszystkich mieszkańców tego kraju. Są zaskakująco proste w przygotowaniu, a ich smak dosłownie zachwyca. Sekretem jest aromatyczny, mięsny farsz, hojnie doprawiony kolendrą. W czasie gotowania, wewnątrz chinkali wytworzy się bulion, który należy wyssać przed zjedzeniem pierożka.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Mięso oczyść z błon i twardych zrostów, jeśli takowe występują, a następnie zmiel w maszynce do mielenia i przełóż do miski. Kolendrę posiekaj na drobno wraz z łodyżkami i zetrzyj na tarce cebulę. Wraz z zimną wodą, solą i pieprzem, dodaj kolendrę i cebulę do mięsa. Tak przygotowany farsz zagniataj rękoma do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i olej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, by ciasto stało się elastyczne. Zagniecione ciasto zostaw na kwadrans, by ,,odpoczęło”. Dzięki temu ciasto podczas wałkowania nie będzie się kurczyć.
Przygotowane ciasto podziel na cztery części. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek o grubości około 2-3 milimetrów.
Za pomocą szklanki lub miseczki, wykrawaj okręgi o średnicy około 10 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu, około 1 łyżki stołowej. Trzymając krążek w dłoni, zlep ranty ciasta, zbierając je do góry. Finalnie powstanie coś na kształt sakiewki.
Tak przygotowane pierogi ułóż na blaszce. Nie mogą one jednak zbyt długo leżeć, bowiem ciasto stanie się zbyt miękkie.
Chinkali gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut od momentu ich wypłynięcia. Danie podawaj gorące, oprószone świeżo mielonym pieprzem oraz posypane świeżą kolendrą. Dodatkowo pierożki możesz skropić rozpuszczonym masłem lub oliwą.