Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chinkali to pierożki gruzińskie, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Charakterystyczne dla nich jest to, że po przegryzieniu ze środka wypływa pyszny i aromatyczny bulion. Moja wersja zawiera jest trochę inne z wieprzowo-wołowym farszem.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
Składniki
Najpierw przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekane zioła (trochę natki zostawiamy do dekoracji), przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bulion i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy.
Pierożki gotujemy w dużej ilości wody. Wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia. Możemy je podawać oprószone pieprzem i natką. Smacznego ;)