Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chińskie bułeczki baozi przypominają nieco polskie pierogi czy gruzińskie chinkali. Przygotowuje się je jednak z ciasta drożdżowego, a gotuje nie w wodzie lecz na parze!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1290
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4078
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1032
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1290
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4078
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1032
Składniki
Połącz wodę z cukrem i drożdżami. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Stopniowo dodaj zaczyn drożdżowy do mąki wymieszanej z solą. Zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Przełóż je do odpowiednio dużej (ciasto znacznie powiększy swoją objętość), lekko natłuszczonej miski. Odstaw pod przykryciem bawełnianej ściereczki w ciepłe miejsce.
Posiekaj drobno kapustę i lekko posól. Odstaw na kilkanaście minut. Zmiel mięso przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj dymkę (sam szczypior). Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
Połącz mięso, kapustę, dymkę, imbir i czosnek. Dodaj sosy sojowy i ostrygowy, olej sezamowy i wino. Wstępnie wyrób (najlepiej dłonią) wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw przyprawą chińską i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy uformuj z niego rulon i podziel go na 12-14 jednakowych kawałków (połowę odłóż pod przykryciem, by ciasto nie obsychało – do parowca zmieści się na raz 6-7 bułeczek).
Przygotuj pierwszą Każdą porcję ciasta rozwałkuj na dość cienki placuszek. Na środek nałóż porcję farszu. Zbierz ciasto w sakiewkę – tak, by szczelnie zakleić w nim farsz.
Ułóż każdą z bułeczek na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Partię bułeczek przenieś do naczynia do gotowania na parze (najlepszy będzie oczywiście oryginalny bambusowy parowiec).
Napełnij je około 200 ml wrzątku i pozostaw bułeczki na 1o minut do dalszego wyrastania.
Dodaj nieco wody do naczynia (dolewaj cały czas w trakcie gotowania – tak by było około 200 ml) i zagotuj ją. Gotuj bułeczki na parze przez około 20 minut.