Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chińskie danie z kurczaka to przepis na zbilansowany i zdrowy posiłek pełny smaku i aromatu. Przyrządzisz go w mniej niż 30 minut. Soczysta pierś z kurczaka podawana z warzywami i słodko-pikantnym sosem to prawdziwa gratka dla miłośników orientalnej kuchni.
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27468
Polecam, pychota.
Odsłon: 311
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 257
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27468
Polecam, pychota.
Odsłon: 311
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 257
Składniki
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj bulion, sos sojowy, sherry, miód, olej i ocet. Odstaw.
Przygotuj kurczaka. Mięso umyj i osusz. Pokrój je w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj kurczaka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do zrumienienia przez ok. 5 minut. Przenieś mięso na talerz.
Marchewkę i cebulę drobno posiekaj a paprykę pokrój w paseczki. Przenieś warzywa na patelnię, razem ze szpinakiem. Gotuj całość do miękkości przez ok. 3-4 minuty.
Włóż kurczaka z powrotem na patelnię. Dodaj posiekany czosnek oraz imbir. Mieszaj całość przez 30 sekund, a następnie wlej sos i gotuj danie przez kolejne 1-2 minuty, aż zgęstnieje.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przełóż go na talerz, a na wierzchu rozłóż kurczaka z warzywami i sosem.
Chińskie danie z kurczaka posyp nasionami sezamu oraz siekaną zieloną cebulką.