Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-08-2021
Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, wypełnione niezwykle pysznym rosołem.
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 786
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 786
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Składniki
Ciasto na pierożki: do miski wsypać mąkę, mieszając cały czas, stopniowo dolewać wodę - mieszać aż mąka wchłonie całą wodę. Następnie zagnieść ciasto rękoma, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i odstawić na następne 60 minut, aby odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz na pierogi chińskie: bardzo drobno posiekaną kapustę pekińską nasolić, odstawić aby puściła sok, przelać wodą i bardzo starannie odcisnąć. Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawy, kapustę pekińską, olej sezamowy i sos sojowy - wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek mięsa. Nadzienie powinno być gładkie, bardzo dobrze wyrobione.
Ciasto na pierożki podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na bardzo cienki placek, pozostałe przykryć czystą ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Wykrawać około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek. Na każdy krążek położyć łyżeczkę farszu, zlepić starannie pierożki i odkładać na posypanym mąką blacie.
Chińskie pierożki można ugotować w garnku z wodą lub na parze. W garnku z wodą gotujemy około 10 minut od momentu, gdy pierożki wypłyną na powierzchnię wody, na bardzo małym ogniu! Pierożki na parze także gotujemy przez 10 minut. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, najlepiej ułożone na liściach kapusty pekińskiej.
Ugotowane pierożki podajemy z ulubionym sosem np. sosem na bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.